joi, 31 august 2017

Monument comemorativ, Pietrosani

Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial care se află în com. Pietroșani jud.Teleorman, fostă proprietate Știrbey.

Foto: Nae Riglea

Monumentul este opera sculptorului Dimitrie Mățăuanu și a fost dezvelit în anul 1928, la zece ani de la Marea Unire. A costat 650 000 lei la vremea aceea, banii fiind strânși prin subscripția publică a locuitorilor comunei, în fruntea cărora s-au aflat ing. Marius Constantinescu, administratorul Fermei-model Pietroșani (înființată la 1 septembrie 1919 pe locul moșiei expropriate de la Martha de Blome-si Elsa de Gerliczy, fiicele principelui Dimitrie B.Știrbey) și înv. Teodor Popescu, directorul Școlii de băieți „Principele Dimitrie B.Știrbey” din localitate.

Este de remarcat că atât marele sculptor monumentalist Dimitrie Mățăuanu, care a dăruit țării 27 de monumente ale eroilor, cât și ing. Marius Constantinescu și înv. Teodor Popescu au luptat în Războiul de Întregire.

Monumentul este o statuie reprezentând un ostaș care ridică victorios drapelul deasupra capului cu mâna dreaptă,iar cu mâna stângă ține arma în poziție verticală, statuia fiind așezată pe un piedestal înalt de piatră. Pe fețele laterale ale piedestalului sunt aplicate basoreliefuri în bronz înfățișând scene din război și sunt gravate numele celor 139 de eroi ai comunei, alături de cuvintele:
„Patria recunoscătoare eroilor din comuna Pietroșani, morți în războiul pentru reîntregire 1916-1919.
De-a pururi cinste lor”. Iar ceva mai jos, îndemnul: „Opriți-vă o clipă!”

Monumentul este impozant, are 7,5 m înălțime și într-o statistică din anul 1937 (A.N.R.) a monumentelor eroilor din sudul României Mari (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) figurează al patrulea, ca preț (după cele din orașele Corabia, Bușteni, Oltenița), iar dintre monumentele create de Dimitrie Mățăuanu este primul. Este amplasat la intrarea în localitate dinspre Giurgiu, în fața fostei Ferme-model, adică în fața ecaretelor moșiei Știrbey.

Prof.dr.Marcel Țena (Pietroșani)

Un comentariu: